Psihologia Adleriană

1. Despre Principiile Adleriene

Psihoterapia adleriana a fost intemeiata de medicul si psihoterapeutul austriac Alfred Adler (1870-1937), cel care a pus bazele scolii de psihologie individuala, a doua din punct de vedere cronologic in Austria.

Psihologia individuală  presupune ca fiecare om îşi stabileste unui sistem de reguli personale, unice, coerente,  un stil de viaţă cu care se organizeaza, isi menţine stima de sine şi se orienteaza spre scopuri auto-stabilite.

Această mişcare este utilă când include  atat binele propriu cat si al celorlalţi, adica binele comun.

Pentru a avea acces la viata si psihicul subiectului, Adler analiza pozitia nasterii in familie, amintirile din prima copilarie si visurile. Terapia adleriana il va ajuta pe pacient sa aiba un stil de viata sanatos, depasind sentimentele de inferioritate. Un stil de viata patologic este egocentrist si bazat pe obiective eronate.

 

Temele centrale ale Psihologiei Adleriene ce stau la baza tratamentului psihoterapeutic sunt:

a) Unicitate. Fiecare om este unic ca individ. Fiecare om își are propria sa mișcare, propriul ritm, propriile scopuri. Ne miscam catre un obiectiv ales intr-un mod unic.

b) Teleologia. Acest cuvânt înseamnă scop, țintă, adica fiecare om are un scop catre care se indreapta. Alfred Adler spunea că cel mai bun mod de a interpreta un comportament este să nu te uiți la cauză, ci la scopuri. În spatele comportamentelor se află scopuri conștientizate sau neconștientizate.

c) Fenomenologie. A vedea cu ochii, a asculta cu urechile şi a simţi cu inima altuia”(Adler despre empatie).Psihologia folosirii – nu contează ceea ce ai, contează cum foloseşti ceea ce ai.

d) Holism. Fiecare persoana funcționează ca un tot unitar. Alfred Adler scria că „omul în totalitatea sa este mai important decât suma părților sale“.

e) Interesul social. Nu se poate înţelege persoana izolată, în vid, (trăim printre semeni). Problemele vieţii sunt probleme sociale, soluţiile sunt sociale. Sentimentul de comuniune socială este un potenţial marca sănătăţii şi adaptării.

2. Psihoterapia adleriana obiective:

  • stabilirea si mentinerea unei relatii bune (bazata pe reciprocitate) terapeut – paciet;

  • descoperirea dinamicii interioare a pacientului – stilul de viata, obiectivele, dinamica constelatiei familiale, afectiunile din copilarie, erorile de baza din stilul de viata;

  • dezvoltarea unor interpretari care sa culmineze cu iluminarea (insight) pacientului;

  • reorientarea pacientului.

3. Tehnici specifice de psihoterapie adleriana:

Poate cea mai importanta tehnica, si cea mai iubita de mine, este :

  Incurajarea

Incurajarea este atat un principiu, cat si o tehnica terapeutica foarte mult utilizata, in special in tratarea copiilor, dar nu numai. Oamenii cel mai mult au nevoie de incurajare indiferent de varsta. Avem nevoie sa fim apreciati de cei din jur pentru ceea ce facem si pentru ce suntem. Foarte multe persoane  sunt descuarajate.

Adler spunea despre copii ca devin ceea ce sunt incurajati sa fie. Este atat de importanta, incat lipsa ei poate fi considerata cauza principala a comportamentului deviant. Fiecare copil are nevoie de incurajare continua,  asa cum o planta are nevoie de apa. El nu poate creste, nu se poate dezvolta si  nu poate castiga sentimentul ca apartine fara sa fie incurajat.

 In terapie,  incurajarea este exprimata prin incredere in pacient, recunoasterea eforturilor sale, accentuarea punctelor pozitive, construirea increderii in sine, aprecierea pacientului pentru ceea ce este si ceea ce face.